Zemřel Olbram Zoubek, kostelu v Zahrádce věnoval sochu pro faráře Toufara

Zemřel Olbram Zoubek. Vystavoval na zámku v Náměšti nad Oslavou, kostelu v Zahrádce věnoval Sochu pro faráře Toufara.

Zemřel akademický sochař Olbram Zoubek (21. dubna 1926 - 15. června 2017). Vystavoval na zámku v Náměšti nad Oslavou při projektu Setkání, na jaře letošního roku věnoval kostelu v Zahrádce pod hradem Lipnice svou Sochu pro faráře Toufara. Je nám ctí, že jsme se s tímto výjimečným umělcem mohli setkat a jsme vděčni za ryzí dílo, které po sobě zanechal. Bude nám moc chybět.

Ve věku 91 letech dnes v Praze zemřel akademický sochař Olbram Zoubek. Ozmámil to ředitel Národního filmového archivu a Zoubkův zeť Michal Bregant. Zoubek vytvořil mimo jiné památník obětem komunismu na pražském Újezdě. Do povědomí široké veřejnosti se zapsal tím, že v roce 1969 sňal posmrtnou masku Jana Palacha, který se upálil na protest proti komunistickému režimu. Zoubek vytvořil i Palachův náhrobek. Kvůli své činnosti tak měl za komunistické totality omezené možnosti veřejného působení.

Poslední socha Olbrama Zoubka, jenž zemřel ve věku 91 let, stojí v zahrádeckém kostele svatého Víta, má přes dva metry a připomíná kněze Josefa Toufara, ubitého komunisty. 

"Je to moje poslední velká socha, už žádnou neudělám. Proto jsem rád, že právě tato poslední socha přijde sem," řekl Zoubek letos v únoru. Sochu se rozhodl vytvořit po přečtení knihy Miloše Doležala o páteru Toufarovi, jež ho dojala. Při vybírání místa se byl podívat i v Číhošti, ale tam už pomník je. Proto se rozhodl pro Zahrádku, kde navíc Toufar působil déle než v Číhošti.

Sochy Olbrama Zoubka byly na první pohled rozpoznatelné: typický byl pro minimalismus, dramatický výraz, výrazná vertikalita a také zjevný odkaz na antiku. Je autorem kontroverzního Pomníku obětem komunismu na pražském Újezdě, který patří k jeho nejvýraznějším instalacím. Pomník tvoří zužující se schodiště se sedmi sochami symbolizují muže určení k likvidaci a na Újezdě stojí od roku 2002.  "První postava je celá, další jsou postupně torza. Je to muž, který je likvidován mocí, ale stále stojí a vzdoruje," vysvětlil tehdy Zoubek. 

Zoubek se narodil 21. dubna 1926 v Praze, před studiem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové byl v letech 1944 až 1945 Totálně nasazený v Praze v továrně na dámské prádlo a plynové masky. Na vysoké se potkal s hvězdnými spolužáky: Miloslavem Chlupáčem, Vladimírem Janouškem, Evou Kmentovou, již si později vzal za ženu, nebo Vladimírem Preclíkem.

Byl členem Unie výtvarných umělců a výtvarných skupin Trasa či Nová skupina. Na přelomu let 2013 a 2014 mu Národní galerie uspořádala největší retrospektivu, které obsahovala zhruba tři sta exponátů.

Zdroj: Aktualne.cz

Foto: sochy Olbrama Zoubka v parku náměšťského zámku a Socha pro faráře Toufara v kostele v Zahrádce.